Dossier Meske vermoord

De moord

Boshoven Google maps

Het is 14 januari 1872 wanneer de twee Alphense zusjes van Tilborg, Jana en Lieske, vanuit Alphen te voet naar Baarle gaan. Onderweg brengen ze nog een kort bezoek aan de boerderij van Cornelis Verheijen op Boschoven. Daar ontmoeten ze rond half drie in de middag Sjefke van der Zanden, die als zadelmakersknecht bij de familie Baeten in Alphen werkt. Sjefke, geboren op 21 november 1843 in Bladel, tracht al geruime tijd de stukgelopen verkering tussen hem en Jana van Tilburg te herstellen. Echter zonder succes. Jana wil niets meer van hem weten. Zo ook vandaag niet, ondanks al zijn pogingen. Wanneer de zusjes van Tilborg weer opstappen, gaat Sjefke hen even later achterna.

Nabij Baarle Boschoven weet hij de meisjes in te halen. Opnieuw begint hij tegen Jana over het herstellen van hun verkering. Wederom zonder succes. Sjefke raakt buiten zinnen en begint als een dolle met zijn zakmes op Jana in te steken, nadat hij haar eerst tegen de grond heeft geslagen. Zus Lieske tracht nog tussenbeide te komen, maar kan onder de moorddreigingen van Sjefke niet meer doen dan wegvluchten, luid schreeuwend om hulp.
Minstens een van de achttien steken moet dodelijk geweest zijn, concludeert later de gewaarschuwde dokter in gezelschap van de veldwachter en de burgemeester van Baarle-Nassau.

Diezelfde middag vindt de politie Sjefke in de boerderij van Jan Vaarten op het Pineind. Op 25 april 1872 veroordeelt het provinciaal Gerechtshof van Noord-Brabant in ‘s-Hertogenbosch hem tot 15 jaar tuchthuisstraf en tot betaling van de kosten van het rechtsgeding van 121,55 gulden.
Na het uitzitten van zijn straf trekt Jefke terug naar zijn geboortedorp Bladel, waar hij op 3 februari 1925 op 81-jarige leeftijd, ongetrouwd, overlijdt.

Feiten

De bossage eerder in dit verhaal vermeld, staat als plaats van de moord bekend. Daar zijn echter niet alle onderzoeken het mee eens.
Wat zijn de feiten in deze:
Het groepje liep van Alphen naar Baarle.
Over de dorpsgrens, dus op Baarles grondgebied vond de moord plaats (Bron: Processtukken).
In die tijd was het nog niet de gewoonte om rechts te lopen. Sterker nog, ofschoon Napoleon in het begin van 19e eeuw had aangegeven dat men rechts moest houden, was het nog vaak de gewoonte om links die dingen te doen. Links lopen, het paard aan de linkerzijde bestijgen en via de linkerkant de fiets opstappen was en is nog steeds normaal.
Stel dat het groepje aan de linkerzijde van de weg liep, dan zou de bossage een hogere kans maken als plaats delict, dan de andere zijde (hoek Boschovenseweg).
Helaas wordt in het officiële onderzoek geen melding gemaakt van de exacte plaats. De bewering hierboven gemaakt doe ik dan ook geheel voor eigen verantwoording.